50 mm Barbells van SQMIZE® Jouw nummer 1 voor professionele barbells!
De barbell vormt het hart van vrije training. Klassieke sporten zoals Olympisch gewichtheffen of powerlifting vereisen de hoogste kwaliteit en precisie. Moderne Crosslifting® en de brute Strongman trainingen vereisen ook een enorme belastbaarheid en duurzaamheid van materialen en componenten. Gedreven atleten en coaches breiden hun arsenaal aan barbells ook uit met speciale en korte barbells. Al meer dan twee decennia gaat SQMIZE® deze atletische uitdagingen aan. Sinds 2019 produceren we geselecteerde barbells in het zuiden van Hamburg. We gebruiken ook originele Cerakote-coatings vanuit Amerika.
Volgens nationale en internationale normen bieden we geschikte barbells voor vrouwen, mannen en jonge sporters. Beginners, gevorderden en professionals vinden een ruime keuze bij ons. Ontwerp, techniek, design en een deel van de productie zijn gevestigd op hoofdkantoor in het zuiden van Hamburg. Tests door onze atleten spelen hierbij een cruciale rol. Tijdens trainingen en wedstrijden tonen onze barbells hun klasse. Onze lange en speciale barbells zien er, bij goed onderhoud, zelfs na jaren nog goed uit. Dit geldt ook voor onze betaalbare modellen. Deze hebben kwaliteit en zijn niet te vergelijken met conventionele goedkope stangen. Bij ons is er geen stilstand. We worden altijd beter! Het reliëf en de coatings van de barbells bevinden zich momenteel op het hoogste niveau!
Welke barbell moet ik kopen?
De markt voor Olympische barbells is een onoverzichtelijk terrein. Wie waarde hecht aan kwaliteit bij een 50 mm barbell, heeft een checklist nodig om het kaf van het koren te scheiden. Investeer een kort moment in deze 5 stappen en vind de barbell die bij jou past. In 6 stappen naar de juiste 50 mm barbell!
1. Het Staal van een barbell
Het fundament van de 50 mm barbell zit in de kwaliteit van het staal en de bewerking ervan. Speciale staalsoorten bieden de beste eigenschappen om aan verschillende eisen op het gebied van belastbaarheid en elasticiteit te voldoen. Legering en warmtebehandeling stellen de staalsoorten in op de gewenste eigenschappen. Het noemen van de maximale belastbaarheid (bijvoorbeeld 350 kg, statisch) is goed, maar niet voldoende. Onmisbaar zijn specificaties zoals treksterkte (Tensile Strength), vloeigrens (Yield Strength) en bij hoogwaardige barbells bevestigingen door onafhankelijke testlaboratoria.
2. De toleranties van een barbell
Afmetingen en gewicht van de Olympische barbell zijn belangrijk. Wat op het eerste gezicht hetzelfde lijkt, vertoont bij nader inzien duidelijke verschillen. Belangrijke criteria zijn hier geringe afwijkingen in lengte, gewicht en rechtlijnigheid. Professionele barbells herken je aan nauwe toleranties. Ze vertonen zeer kleine afwijkingen. De lengteafwijking moet maximaal in het bereik van millimeters liggen. Een rechtlijnigheidstolerantie van 0,2 - 0,3 mm mag niet worden overschreden. Barbells moeten een maximale gewichtstolerantie van 0,2% hebben. Bij hoogwaardige barbells ligt deze tolerantie zelfs op +/-15 g bij 15 kg en +/-20 g bij 20 kg totaalgewicht.
3. Handvatdiameter en lengte
Handvatdiameter en lengte van de 50 mm barbells Vanwege anatomische verschillen tussen de geslachten hebben de volgende normen voor Olympische barbells zich gevestigd:
Volgens de richtlijnen van de IWF (International Weightlifting Federation):
Mannen
- Handvatdiameter 28 mm
- Lengte 220 cm
- Opnamelengte 41,5 cm
- Diameter van de opname 50 mm
- Binnenmaat van de handgreepstang 131 cm
Vrouwen
- Handvatdiameter 25 mm
- Lengte 201 cm
- Opnamelengte 32 cm
- Diameter van de opname 50 mm
- Binnenmaat van de handgreepstang 131 cm
Gewichtheffers oriënteren zich op deze waarden. Vanwege andere sporten zijn er echter afwijkingen van deze richtlijnen voor verschillende toepassingen. In Crosslifting® zijn bijvoorbeeld 28 en 28,5 mm gebruikelijk. In het gebied van speciale barbells varieert de handvatdiameter afhankelijk van het type tussen 27 en 30 mm. Een powerlifting-/KDK-stang heeft een handvatdiameter van 29 mm. Bij squats en bankdrukken worden echter ook handvatten met 30-32 mm gebruikt. Bij deadliften worden barbells met extra lengtes en individuele handvatdiameters gebruikt.
Bepaal voor jezelf waar de focus ligt tijdens de training. Kies vervolgens de juiste handvatdiameter. Gedreven atleten merken al snel dat een selectie van barbells zinvol is.
4. Reliëf (Knurling) van een barbell
Voor elke atleet is de knurling een belangrijk onderwerp. Afhankelijk van de discipline zijn de eisen zeer verschillend. Bij wedstrijdbarbells wordt een hoog gripgevoel gevraagd. De atleet moet de scherpte van het reliëf voelen om topprestaties te leveren. Vooral powerlifters hechten bij het deadliften bijzonder veel waarde aan een agressief reliëf. De scherpte van het reliëfpatroon mag echter niet zo ver gaan dat je ondanks regelmatige training je handen openhaalt. Professionals letten weliswaar op goede handverzorging om de eelt zacht en soepel te houden, maar willen niet onnodig lijden. We hebben ons reliëf de afgelopen tijd verder verbeterd. Met name onze wedstrijdbarbells zijn op het gebied van gewichts- en powerlifting herzien. Vandaag de dag hebben zelfs onze powerlifting-barbells een gelijkmatig reliëfpatroon over de gehele lengte van de handgreepstang. Over het algemeen is ons reliëf bij gewichts- en Crosslifting fijner dan bij powerlifting. Waar mogelijk laten we ook het middenreliëf weg.
5. Coating van 50 mm barbells
Na legering en harding is staal in zekere zin nog steeds in ruwe staat. Het is onbeschermd tegen roest. Nu komt de coatingtechniek om de hoek kijken. Niet elke coating is gelijk. Er moet ook onderscheid worden gemaakt tussen handgreepstang en opnamen. Voor de handgreepstang is een dunne coating die het reliëf benadrukt wenselijk. De coating van de opnamen moet daarentegen bestand zijn tegen slijtage en corrosie. Het hoeft niet dun te zijn. Het moet veeleer het constante verwisselen van halterschijven aankunnen en bestand zijn tegen krassen en beschadigingen. Dat is de belangrijkste reden waarom twee verschillende coatings zinvol zijn bij barbells. En deze combinatie hoeft niet ten koste te gaan van het uiterlijk; integendeel. Met het oog op de ontwikkelingen van de afgelopen jaren, maar zonder wetenschappelijke aanspraak, zien we het volgende vereenvoudigde rangschikkingspunt in termen van slijtvastheid, roestbescherming en grip:
Titanium / Keramische coatings / Hard Chrome
Deze coatings voldoen aan de hoogste criteria op het gebied van slijtvastheid en roestbescherming. Titanium en andere keramische coatings hebben ook het voordeel dat ze, ondanks hun hoge bestendigheid, dun worden aangebracht en daardoor de grip van het reliëf benadrukken. Op milieugebied zijn titanium- en keramische coatings over het algemeen milieuvriendelijker dan conventionele methoden. Hard Chrome is echter nog steeds nummer één voor de coating van de opnamen van barbells (Sleeves), omdat hier de grip niet, maar de bestendigheid tegen slijtage centraal staat.
Black Chrome / Zilver zink / Chrome / Nikkel
Zeer degelijke coatings die staan voor goede slijtvastheid en roestbescherming. Vanwege hun niet dunne coating en gladde oppervlak krijgen ze echter geen eersteklas beoordeling voor grip.
E-Coating / Black Zinc E-Coating en Black Zinc
Deze coating is qua slijtvastheid en roestbescherming ongeveer gelijkwaardig. E-Coatings zijn bij correcte verwerking dun en bieden zeer goede grip eigenschappen.
Fosfaat / QPQ / Black Oxide
Deze coatings zijn minder slijtvast en bieden daardoor minder roestbescherming. De dunne Black Oxide coating biedt goede grip eigenschappen, maar slijt na korte tijd.
In het algemeen geldt met name voor fosfaten, QPQ, E-Coatings en keramische coatings dat de uitrusting van de verwerker en zijn knowhow de kwaliteit bepalen.
6. Lagers van een barbell
De lagers zij het hart van een Olympische barbell. De kwaliteit en het type lager definiëren het gebruik van een 50 mm barbell. Daarom is de juiste keuze een cruciaal kenmerk bij de aankoop van een Olympische barbell. Hier is een kort overzicht van de belangrijkste soorten lagers:
Naaldlagers (Needle Bearings)
Naaldlagers zijn rollagers met lange cilindrische rollende elementen, zogenaamde naaldrollen. Ze hebben een groter draagvlak dan kogellagers en verminderen zo het koppel en daarmee de druk op hand en pols. Bovendien is hun draagvermogen en belastbaarheid groter dan die van kogellagers. Ze zijn geschikt voor dynamische bewegingen zoals trekken en stoten, omdat ze sneller draaien dan buslagers. Ideaal dus voor Olympisch gewichtheffen.
Buslagers (Bushings)
Bushings voor 50 mm barbells zijn er in de varianten brons, koper en staal. Buslagers van staal zijn de goedkoopste variant. Ze worden niet aanbevolen vanwege hun hardheid en neiging tot roesten. Bushings van brons en koper zijn ideaal als buslager, ze zorgen voor het juiste draaggedrag. Bushings zijn, net als naaldlagers, geschikt voor radiale belastingen, maar buslagers hebben andere draaieigenschappen. Ze zijn goed voor hoge belastingen en langzame draaibewegingen. Squats, deadlifts en bankdrukken zijn eerder statisch van aard, een langzame en gecontroleerde rotatie is hier passend. Daarom zijn buslagers ideaal voor powerlifting.
Hybride Lagering
Nieuwe sporten zoals Crossfit® en Crosslifting® of andere trendsporten combineren zware statische oefeningen uit het powerlifting met de dynamische bewegingen van gewichtheffen. Bij 50 mm barbells worden daarom ook hybriden gebruikt, bestaande uit naaldlagers, buslagers en kogellagers. Zo worden de voordelen van twee werelden gecombineerd. De hybride lagering maakt hier herhaaldelijk hoge belastingen mogelijk bij tegelijkertijd goede draai-eigenschappen.
Met deze 6 stappen zou je nu een flinke stap dichter bij de aankoop van je 50 mm barbell moeten zijn! Maar vergeet de verzorging van je barbell niet!